Training ‘Trauma & hechting in de praktijk’

In deze training doen professionals theoretische kennis én praktische kunde op. Zo leren ze onder andere over de invloed van trauma op kinderen, jongeren en volwassenen en over de uitingsvormen ervan in de praktijk. Ook hechting en de samenhang tussen trauma en hechting komt uitgebreid aan bod. Doel van de training is professionals op weg te helpen om beter aan te sluiten bij getraumatiseerde kinderen en jongeren.

De training is door de SKJ geaccrediteerd.

Naar aanmeldinformatie

 

trauma kind training

Waarom is dat belangrijk?

Veel kinderen en jongeren maken voor hun 18e levensjaar, één of meer ingrijpende gebeurtenissen mee. Afhankelijk van de omstandigheden en de impact van de gebeurtenissen, ontwikkelen ze al dan niet (psycho)trauma.

Vaak verandert een trauma de manier waarop iemand naar de wereld kijkt waardoor het trauma effect heeft op verschillende levensgebieden. Zowel op school, als thuis, en ook in de omgang met leeftijdsgenootjes en later in de vorming van relaties, kan trauma ongewild een grote rol gaan spelen.

Mensen kunnen heel verschillend reageren op onverwerkte traumatische gebeurtenissen. Zo hebben kinderen met ‘gedragsproblemen’ bijvoorbeeld vaak onderliggend traumatische ervaringen en niet zelden last van een niet-onderkende post-traumatische stress stoornis. Maar ook jongeren die juist weinig opvallen kunnen onderliggend last hebben van een niet-onderkend trauma. Regelmatig wordt trauma niet als zodanig erkend en vastgesteld. Als gevolg daarvan krijgen kinderen, jongeren en volwassenen soms verkeerde labeltjes opgeplakt en daardoor niet passende behandeling.

Getraumatiseerde mensen hebben een speciale benadering en aanpak én meer begrip en aansluiting bij hun problematiek nodig om de wereld weer te leren vertrouwen. Daarom is het van groot belang dat zorg- en onderwijsprofessionals trauma als zodanig leren herkennen.

Wat komt er aan bod?

  • Wat is trauma en hoe vaak komt het voor?
  • Welke verschillende soorten trauma zijn er?
  • Hoe uit trauma zich in de praktijk?
    • Van binnen (lichaam, brein, geest)
    • Naar buiten (gedrag)
  • Hoe kun je trauma herkennen (signaleren) en bespreekbaar maken?
  • Wat is hechting en welke hechtingsstijlen zijn er?
  • Wat kun je doen om een gezonde hechting te bevorderen?
  • Hoe herken je problemen in de hechting en hoe maak je ze bespreekbaar?
  • Hoe hangen hechting en trauma met elkaar samen?
  • Hoe kun je aansluiten bij getraumatiseerde mensen?
    • Wat kun je zelf morgen al doen?
    • Wat is er wellicht nog meer nodig?
    • Hoe realiseer je dat in samenwerking met anderen?

Hoe werken we?

Aan de hand van casuïstiek en praktijkvoorbeelden komt de theorie tijdens de training tot leven. Je leert traumasensitief kijken aan de hand van de window of tolerance, kerncognities en de cognitieve driehoek. Middels een interactieve oefening ervaar je hoe je zelf op stressvolle situaties reageert, om zo te voelen hoe het stresssysteem werkt. We oefenen met een nieuwe manier van naar gedrag kijken. Je leert wat je als professional morgen al kunt doen om kinderen, jongeren en volwassenen die veel hebben meegemaakt te helpen herstellen.

‘Fijne training! Heel interessant en de opgedane kennis kan ik in mijn dagelijkse werk goed gebruiken. Ik denk dat dit thema in het werkveld meer kenbaar moet worden omdat er dus zoveel meer achter kan zitten bij mensen. Bedankt!’

Deelnemer training trauma & hechting in de praktijk.

Trainingsinformatie & aanmelden

Trainingen In company op aanvraag
Duur 2 dagen van 09.30-17.00
Werkvormen Interactieve training. Theorie en praktijk wisselen elkaar af middels o.a. ingebrachte casuïstiek, praktijkvoorbeelden, oefeningen in groepjes, videomateriaal, reflectie en ervaringsverhalen.
Data Op aanvraag. Meer weten over in company mogelijkheden? Neem contact op!
Locatie In company op locatie of online
Kosten Neem contact op voor een offerte
Accreditatie SKJ geaccrediteerd 18,75 punten
Doelgroep Jeugdprofessionals, medewerkers sociale teams, onderwijsprofessionals, coaches, politie en justitiemedewerkers en anderen die met mensen werken
Literatuur Reader met literatuur en achtergrondartikelen
Voorbereiding Literatuur lezen en anonieme casuïstiek om mee te werken inleveren
Geen beschikbare datum? Deze training wordt ook gegeven bij Dichtbij Scholing in Groningen. Bij TIMM Consultancy geef ik een eendaagse training over trauma en hechting.

Aanmelden

Offerte aanvragen trainingen
Trainingen

Meer weten? Lees de blogs die ik erover schreef!

De illusie van controle – Schuld

De illusie van controle – Schuld

Hoe komt het toch dat kinderen zichzelf zo vaak de schuld geven van ‘dingen’ die zo overduidelijk niet hun schuld zijn? Van de depressie van een ouder, een scheiding, huiselijk geweld, of bijvoorbeeld de uithuisplaatsing van een broertje of zusje.

Lees verder
Bekend onveilig versus onbekend veilig

Bekend onveilig versus onbekend veilig

Na het lezen van ellenlange pagina’s dossier en een x aantal overleggen, ontmoet ik hem dan eindelijk. De nieuwe bewoner van de woongroep Joost. Joost is 16 jaar oud en heeft de afgelopen paar jaar op maar liefst 7 plekken gewoond. Of eigenlijk meer ‘verbleven’…

Lees verder
Intentioneel gedrag of overlevingsmechanisme?

Intentioneel gedrag of overlevingsmechanisme?

‘Eerst was er verbetering in jouw gedrag te zien. Na de zomer werd echter duidelijk dat je dat niet hebt kunnen volhouden…’

Oef…

Buikpijn bij het lezen. Ik hoop dat hij dit niet zelf heeft gelezen. Hij heeft het hoe dan ook wel gevoeld. Wat pijnlijk. Wat doet dit met een kind?

Lees verder

Knoop

‘Wil je het nog ergens anders over hebben?’

Ik wil het wel..

Maar het lukt niet

Verscheurdheid, boosheid en verdriet

Het borrelt op,

’t moet gauw weer weg,

want stel je voor dat ik het zeg?

Lees verder

De thuissituatie is momenteel te instabiel om een diagnose te kunnen stellen…

Mijn wenkbrauwen gaan omhoog, ik frons. Gemengde gevoelens. Moet ik dit nou als iets positiefs zien, of is dit juist ook de wereld op z’n kop? Het bevestigt voor mij nogmaals, hoe verkeerd we het DSM systeem in de zorg gebruiken.

Enerzijds opgelucht dat dit kind geen DSM-V stempeltje heeft gekregen op basis van logische gedragssymptomen in een zeer stressvolle thuissituatie.

Lees verder

Als het thuis niet veilig is…

A: Was er bij jullie thuis ook sprake van geweld?

B: Nee.

A: Hoe zagen jullie ruzies er dan uit?

B: Nou gewoon…

-Stilte… aanmoedigende blik…-

B: Het ging meestal nergens over, kleine dingen.

A: Hoe ging dat dan?

Lees verder
adhd ass reactie op onveilige situatie

ADHD en ASS of een logische reactie op onveilige omstandigheden?

Vanmiddag was het weer raak. Voor de derde keer deze week (lees eigenlijk in één werkdag), zag ik in een rapport over een overduidelijk getraumatiseerd kind staan dat het kind ADHD en ASS problematiek ‘heeft’. De term ‘trauma’ was in de dikke verslaglegging, echter nergens te lezen…

Het gaat in mijn werk vaak om kinderen die opgroeien in situaties van (fors) huiselijk geweld, kindermishandeling, misbruik. Niet zelden in gezinnen waar de problematiek al meerdere generaties aan de orde is.

Lees verder