Gebruik van de kaartenset en de inhoud van het boekje
De praatkaartjes zijn met name bedoeld voor zorg- en onderwijsprofessionals. Om in gesprek met kinderen, jongeren en volwassenen psycho-educatie te geven omtrent trauma en de daarbij horende overlevingsmechanismen. Ouders of andere verzorgenden die eveneens kennis over trauma hebben, kunnen de set wellicht ook gebruiken.
In het boekje vind je een korte omschrijving van de plaatjes op de praatkaartjes. Ook is er per kaartje een beknopte (voorbeeld) uitleg in begrijpelijke taal, passend bij de kaartjes.
Ik heb ervoor gekozen de voorbeelden in het boekje met name richting kinderen/jongeren te schrijven. Mijn ervaring is namelijk dat hoe jonger kinderen zijn, hoe vaker duidelijke uitleg aan hen ontbreekt. De kaartenset wordt inmiddels veel gebruikt binnen jeugdzorg- en onderwijsinstanties.
Ook wordt de kaartenset vaak gebruikt voor psycho-educatie aan volwassenen binnen o.a. de GGZ, (psychiatrische) ziekenhuiszorg, bij huisartsen, paramedici, coaches en binnen de justitiële keten. Ook voor volwassenen blijkt uitleg in simpele taal met bijbehorende plaatjes passend en behulpzaam.