Huiselijk geweld en kindermishandeling

In deze training doen professionals theoretische kennis én praktische kunde op omtrent het herkennen van situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarnaast leren ze hoe te handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld en/of kindermishandeling om de spiraal van geweld te doorbreken. Je leert wat je als professional morgen al kunt doen om situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken, en hoe je kunt bijdragen aan herstel voor betrokkenen.

Naar aanmelden

 

Waarom is dat belangrijk?

Huiselijk geweld is in omvang en impact één van de grootste geweldsvraagstukken van de samenleving. Met het programma ‘geweld hoort nergens thuis’ dat in 2018 gelanceerd is, wil de overheid de komende jaren ervoor zorgen dat huiselijk geweld en kindermishandeling wordt teruggedrongen.

Huiselijk geweld is een beladen onderwerp voor zowel degenen die het betreft, vrienden en omstanders als ook voor professionals. Signalen worden vaak niet als zodanig herkend en erkend. Hierdoor blijft passende hulp voor kinderen, volwassenen en hun gezin vaak uit. Een oplettende omstander of professional die de juiste stappen durft te zetten bij vermoedens van huiselijk geweld kan een wereld van verschil maken in het leven van een kind. En dat is van groot belang, want ‘Het houdt niet op, niet vanzelf’.

Wat komt er aan bod?

  • Wat is huiselijk geweld en welke vormen zijn er?
  • Hoe vaak komt het eigenlijk voor?
  • Inzicht in het ontstaan en de dynamiek
  • Signaleren
  • Taboe doorbreken door bespreken
  • Van constatering naar hulpverlening
  • De meldcode
  • Handelen in jouw dagelijkse praktijk
  • Bewustwording en invloed eigen houding en overtuigingen t.a.v. huiselijk geweld en kindermishandeling

Hoe werken we?

Aan de hand van casuïstiek en veelvuldige praktijkvoorbeelden komt de theorie tijdens de training tot leven. Door middel van interactieve oefeningen ervaar je o.a. hoe je zelf op stressvolle situaties reageert. Om in te kunnen voelen hoe kinderen en volwassenen in situaties van huiselijk geweld vast kunnen zitten. Dit vergroot je vermogen om aan te sluiten bij de problematiek en een verschil te maken voor alle betrokkenen.

Aanmelden

‘Heel fijne training. Goede duidelijke uitleg, altijd ruimte voor vragen, veel expertise.’

Deelnemer training huiselijk geweld en kindermishandeling

Trainingsinformatie & aanmelden

Duur Dagdeel van 3,5 uur
Werkvormen Interactieve training. Theorie en praktijk wisselen elkaar af middels o.a. achtergrondinformatie, ingebrachte casuïstiek, praktijkvoorbeelden, oefeningen in tweetallen, videomateriaal en ervaringsverhalen.
Locatie In company op locatie of online
Kosten Neem contact op voor een offerte op maat
Accreditatie SKJ accreditatie op aanvraag
Doelgroep Jeugdprofessionals, medewerkers sociale teams, onderwijsprofessionals, coaches, politie en justitiemedewerkers en anderen die met mensen werken
Overige De training kan afhankelijk van de doelgroep toegespitst worden op kinderen/jongeren en/of volwassenen.

Offerte aanvragen / aanmelden

Offerte aanvragen trainingen
Trainingen

Meer weten? Lees de blogs die ik erover schreef!

De illusie van controle – Schuld

De illusie van controle – Schuld

Hoe komt het toch dat kinderen zichzelf zo vaak de schuld geven van ‘dingen’ die zo overduidelijk niet hun schuld zijn? Van de depressie van een ouder, een scheiding, huiselijk geweld, of bijvoorbeeld de uithuisplaatsing van een broertje of zusje.

Lees verder

Knoop

‘Wil je het nog ergens anders over hebben?’

Ik wil het wel..

Maar het lukt niet

Verscheurdheid, boosheid en verdriet

Het borrelt op,

’t moet gauw weer weg,

want stel je voor dat ik het zeg?

Lees verder

De thuissituatie is momenteel te instabiel om een diagnose te kunnen stellen…

Mijn wenkbrauwen gaan omhoog, ik frons. Gemengde gevoelens. Moet ik dit nou als iets positiefs zien, of is dit juist ook de wereld op z’n kop? Het bevestigt voor mij nogmaals, hoe verkeerd we het DSM systeem in de zorg gebruiken.

Enerzijds opgelucht dat dit kind geen DSM-V stempeltje heeft gekregen op basis van logische gedragssymptomen in een zeer stressvolle thuissituatie.

Lees verder

Als het thuis niet veilig is…

A: Was er bij jullie thuis ook sprake van geweld?

B: Nee.

A: Hoe zagen jullie ruzies er dan uit?

B: Nou gewoon…

-Stilte… aanmoedigende blik…-

B: Het ging meestal nergens over, kleine dingen.

A: Hoe ging dat dan?

Lees verder